Compensatieregeling

U heeft een brief van ons ontvangen over de tijdelijke sluiting van een groep of locatie vanwege personeelstekort. Hierin geven wij aan dat u de dag(en) dat u door sluiting geen opvang krijgt, niet te hoeft betalen. Op deze website leest u hier meer over. 

Wat is compensatie? 
Compensatie betekent dat u geld terugkrijgt. U krijgt geld terug omdat u hebt betaald voor opvang die u niet hebt gekregen. Bijvoorbeeld vanwege een tijdelijke sluiting van een groep of locatie. 

Wanneer krijg ik compensatie? 
U krijgt compensatie als wij door personeelstekort een groep (een deel van) een dag moeten sluiten, terwijl u wel betaald hebt voor de opvang van uw kind op die dag. 

Wie krijgt compensatie? 
Volgens de compensatieregeling van Skar krijgt degene die de rekening heeft betaald, geld terug. Dus: 

  • Buitenschoolse Opvang (voor en na school): de ouders krijgen compensatie. 

  • Peuterwerk/voorschool/voorschoolse educatie (VE): 

  • Heeft de ouder de rekening voor de betreffende dag betaald? Dan krijgt de ouder compensatie. 

  • Heeft de gemeente de rekening voor de betreffende dag betaald? Dan krijgt de ouder geen compensatie. 

  • Hebben de ouders en gemeente ieder een deel van de rekening voor de betreffende dag betaald? Dan krijgen de ouders compensatie voor het deel dat zij hebben betaald. 

Als de groep van mijn kind sluit, krijg ik dan ook compensatie voor de opvang van mijn andere kinderen? 
Nee, u krijgt alleen compensatie voor de kinderen die in de groep zitten die gesloten wordt. Dus niet voor zusjes en/of broertjes die in groepen zitten die open blijven. 

Als medewerkers en kinderen van een hele groep van de GGD in quarantaine moeten, krijg ik dan compensatie? 
Nee, als medewerkers en kinderen van een hele groep van de GGD in quarantaine moeten, krijgt u geen compensatie. Reden hiervoor is dat in het geval van quarantaine van een (deel van een) groep onze locatie gewoon open is. De opvang zou gewoon geleverd worden, als er geen sprake was van quarantaine. 

Als ik compensatie krijg, wanneer krijg ik dat dan uitbetaald? 
De compensatie van de maanden januari tot met maart 2022 wordt uiterlijk begin juni uitbetaald. En daarna conform de uitbetalingen van Skar: 

  • Was de groep in april gesloten? Dan krijgt u de compensatie in mei uitbetaald. 

  • Was de groep in mei gesloten? Dan krijgt u de compensatie in juni uitbetaald. 

  • Was de groep in juni gesloten? Dan krijgt u de compensatie in juli uitbetaald. 

  • Enzovoort. 

Moet ik iets doorgeven aan de belastingdienst? 
Was de opvanglocatie dicht? En is uw kind hierdoor minder uren naar de opvang geweest? Geef dit dan binnen drie maanden door aan de Belastingdienst. Als u dit niet doet, moet u later misschien een bedrag terugbetalen. 

Wat moet ik precies doen? 
Geef aan de belastingdienst door hoeveel uur uw kind naar de opvang is geweest. 

Een voorbeeld: 

Uw kind gaat normaal elke maand 100 uur naar de opvanglocatie. In januari was de opvanglocatie een dag dicht. Hierdoor is uw kind 4 uur minder naar de opvang geweest. Pas het aantal uren voor januari daarom aan naar 96 uur (100 – 4 = 96 uur). 

Geef dit binnen drie maanden door aan de Belastingdienst. Dit gaat het makkelijkst via de Kinderopvangtoeslag app. De Belastingdienst berekent dan opnieuw hoeveel kinderopvangtoeslag u krijgt. 

Waar zie ik hoeveel uur minder mijn kind naar de opvang is geweest? 
Dit staat op de creditfactuur die wij sturen. U vindt het links onder 'WKO specificatie'. 

Dus bijvoorbeeld ook dat uw kind minder uren naar de opvang is geweest omdat de opvanglocatie dicht was. Geef daarom binnen drie maanden door aan de belastingdienst dat u compensatie krijgt. De belastingdienst berekent dan opnieuw hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt. 

Krijgt u geen kinderopvangtoeslag? 
Dan hoeft u in dit geval niks door te geven aan de Belastingdienst. 

Ik krijg compensatie. Nu zie ik op de factuur voor de komende maand dat ik het hele bedrag moet betalen. Hoe zit dat? 
U betaalt een maand vooruit. Eind mei ontvangt u bijvoorbeeld de factuur voor de maand juni. Is een groep in mei gesloten? Dan krijgt u in mei een aparte factuur (= creditfactuur) waarin staat hoeveel geld u van ons terugkrijgt. Dit bedrag krijgt u in mei op uw rekening. Het wordt dus niet verrekend met andere facturen. Behalve wanneer u een betalingsachterstand heeft.