Veelgestelde vragen over het sluiten van groepen

Waarom sluiten jullie groepen?
Er is een groot personeelstekort in de kinderopvang. Niet alleen bij SPA en SPO, maar bij de hele kinderopvangbranche. (Langdurige) uitval van medewerkers maakt het probleem extra groot.

Wat doen jullie aan het personeelstekort?
Wij doen er alles aan om nieuwe medewerkers aan te nemen. We zoeken actief op LinkedIn en andere sociale media. Nieuwe medewerkers krijgen een goed inwerktraject en ze krijgen meteen een vast contract. Verder scholen we pedagogisch medewerkers bij zodat ze breder inzetbaar zijn.

Wat doen jullie om te voorkomen dat groepen moeten sluiten?
We sluiten een groep nooit zomaar. Daar gaat heel wat aan vooraf:

  • Zijn er binnen het team medewerkers die extra kunnen werken?
  • Zijn er binnen de regio medewerkers die kunnen werken?
  • Kunnen we groepen samenvoegen?
  • Zijn er flexmedewerkers beschikbaar?

Toch is dat soms niet voldoende. Dan zit er niets anders op dan een groep te sluiten. Zie ook wat Marly van Oosterhout-Schoofs, locatiemanager, erover vertelt in de nieuwsbrief bovenaan deze pagina.

Kunnen jullie de groepen niet wat groter maken?
Goede kinderopvang is van groot belang. Kinderen moeten zich veilig voelen en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. De Rijksoverheid heeft daarom kwaliteitseisen opgesteld waaraan kinderopvangorganisaties zich moeten houden. Deze eisen zijn onderdeel van de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (wet IKK).

In de wet IKK staat onder andere iets over de grootte van een groep en het aantal pedagogisch medewerkers. Soms hebben wij niet genoeg medewerkers beschikbaar om te kunnen voldoen aan deze wet. Dan moeten wij een groep dan tijdelijk sluiten.

Ik lees in de media over ouders die betalen voor kinderopvang die ze niet krijgen. Hoe zit dat bij SPA?
Moeten wij een locatie tijdelijk sluiten omdat we niet voldoende pedagogisch medewerkers kunnen inzetten? Dan krijg je een vergoeding voor de uren dat je kind niet naar de opvang is geweest. Op https://www.spa-spo.nl/spa/over-ons/compensatie lees je hier meer over.

Ik heb pasgeleden geklaagd bij de pedagogisch medewerker. Wat doen jullie met mijn klacht?

Onze pedagogisch medewerkers zetten zich dagelijks in voor de ontwikkeling van kinderen. Zij werken al een hele tijd onder behoorlijke druk.

Heb je vragen of een klacht over het sluiten van groepen? Neem dan contact op met de afdeling Planning & Advies. Onze medewerkers helpen je graag. Zo krijgen we ook een goed overzicht van alle vragen die binnenkomen. Dit helpt ons om gericht actie te kunnen ondernemen.

De afdeling Planning & Advies is bereikbaar per mail via planning@spa-spo.nl. Of telefonisch op 026-3523350 (9:00 -12:30 uur) SPA en 026-352 33 56 (9:00-12:30 uur) SPO.

Ik heb een vraag, opmerking of klacht, waar kan ik terecht?
Je kunt je vraag, opmerking of klacht hier achterlaten. Wil je liever iemand spreken? Dat kan natuurlijk ook. Bel dan 026-352 33 50 (9:00 -12:30 uur) SPA en 026-352 33 56 (9:00-12:30 uur) SPO.

Wat kan ik de komende tijd verwachten? Minder sluitingen? Of nog meer?
Het ziekteverzuim onder onze pedagogisch professionals wordt minder. Al is het coronavirus onvoorspelbaar, zo is gebleken.

Het personeelstekort in de kinderopvang is helaas niet zomaar opgelost. Daarom kunnen we niet beloven dat we geen groepen meer sluiten. We beloven wél dat we iedere dag opnieuw weer onze uiterste best doen om groepen open te houden.

Ik heb een cruciaal beroep. Heb ik dan wél recht op (nood)opvang?
In de lockdownperiode hebben we noodopvang aangeboden. Op andere momenten willen we graag opvang bieden aan alle werkende ouders. Dus ook aan ouders die geen cruciaal beroep hebben. Dat vinden we eerlijk(er).

Zijn er plannen om groepen helemaal te sluiten? Zodat er meer personeel is voor andere locaties?
We willen graag opvang aanbieden in de buurt waar ouders wonen of werken. Daarom kiezen we ervoor om geen locaties structureel te sluiten.

Waarom hoor ik het pas een dag van tevoren (en niet eerder)?
Soms hebben we niet genoeg pedagogisch medewerkers om de kwaliteit te leveren waar we als Korein voor staan. Dan besluiten we om een groep te sluiten. Dit besluit nemen we drie dagen van tevoren. Zo heb je nog tijd om een andere (opvang)oplossing te zoeken.

Soms wordt een medewerker echter onverwacht ziek. Als er dan geen andere oplossingen zijn, moeten we een groep soms op het laatste moment sluiten.

Waarom word ik per mail geïnformeerd? Waarom bellen jullie mij niet?
Als we een hele groep moeten sluiten, sturen we een bericht via e-mail. Want het is veel werk om alle ouders te bellen. We willen ook graag iedereen bereiken. Dat lukt niet altijd telefonisch.

Laatst werd ik gevraagd om mijn kind af te melden. Waarom doen jullie dat?
Soms kunnen we met een kind minder een groep openhouden. In zo'n situatie vragen we je of je je kind wilt afmelden. Natuurlijk compenseren we je dan: we storten het teveel betaalde bedrag terug op je bankrekening.

Kan er niet gewoon iemand van een andere locatie komen?
Als het kan, zetten we pedagogisch medewerkers op meerdere locaties in. We moeten én willen hierbij ook rekening houden met een regel in de wet. Dat is de regel van het ‘bekende gezicht’. Dit houdt in dat kinderen moeten worden opgevangen door een pedagogisch medewerker die ze kennen.

Kan mijn kind niet naar een andere groep of locatie?
Soms kunnen we groepen samenvoegen. Als dit kan, doen we dat. Je kind opvangen op een andere locatie is moeilijker: volgens de wet- en regelgeving mag dit niet.

Waarom worden op mijn locaties steeds groepen gesloten en bij andere locaties niet?
Kleine(re) locaties zijn kwetsbaar(der) dan grotere locaties. Als een locatie groter is, kan er wat meer geschoven worden met pedagogisch medewerkers. Ook kunnen groepen worden samengevoegd. Daarnaast zijn er op sommige locaties meer vacatures dan op andere locaties.

Waarom werken jullie niet samen met andere organisaties?
Andere kinderopvangorganisaties hebben hetzelfde probleem. Ook zij kampen met personeelstekort.

Ook maakt wet- en regelgeving het ons moeilijk om onderwijsondersteuners van het ene op het andere moment in te zetten.

Zijn er bij andere organisaties ook problemen?
De kinderopvang kampt met een groot personeelstekort. Dat heeft vervelende consequenties zoals sluiting van groepen. Maar er is ook hoop! Lees het artikel van Hélène Smid, communicatieadviseur Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang in de nieuwsbrief bovenaan de pagina.